Stichtingen in Nederland

Stichtingen worden in Nederland opgezet met het doel, om iets goeds te doen voor de maatschappij. Een stichting mag wel winst maken, maar moet het winst wel inzetten voor een goede doel.

Misbruikt van stichtingen

betrouwbare penningmeesterEr zijn wel bedrijven dat misbruik maken van de status van stichtingen, om zo zelf geld te maken. De wetten zijn wel flink aangescherpt om het misbruik te gaan, maar het komt nog steeds voor. Een grote meubelketen waarvan ik de naam niet zal noemen, staat in Nederland ingeschreven als een stichting en dan vraag ik me af wat het maatschappelijke doel is van meubels verkopen? De winst word ook niet aan goede doelen besteed.

Goede doelen

Gelukkig zijn er wel veel goede stichtingen in Nederland, dat het doel hebben om mensen te helpen. Zo een stichting is de Ronald McDonald Kinderfonds, dat zieke kinderen helpt. Dit doen ze bijvoorbeeld met de Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam, waar zieke kinderen en ouders bij elkaar kunnen zijn. Dit is nou een stichting dat de naam eer aan doet en in de toekomst moeten er ook enkel zulke stichtingen overblijven. Bij deze stichting zorgt de penningmeester dat er genoeg geld is, om mensen te helpen. De andere stichtingen dat enkel voor eigen winst gaan, moeten gewoon uitgeschreven worden als stichtingen, want dat zijn ze zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *