Risicoplekken voor decubitus: houd ze in de gaten

fysiotherapeutWie voor langere tijd in bed moet liggen of in een (rol)stoel moet zitten, loopt risico om decubitus (doorligplekken) te ontwikkelen. Decubitus ontstaat als de huid van een specifieke plaats van het lichaam voor langere tijd druk ervaart, bijvoorbeeld omdat je de hele dag op je rug ligt. Door de contante druk op de huid ontstaan er rode plekken, die uiteindelijk kunnen veranderen in wondjes, blaren en zelfs diepe, open wonden. Waar de doorligplekken precies ontstaan, is afhankelijk per situatie. Zo is de plaats waar de doorligplekken ontstaan afhankelijk van de houding die je aanneemt, ofwel het deel van de huid die steeds belast wordt.

Als je lang in dezelfde houding moet zitten of liggen omdat je moet revalideren of een chronische ziekte hebt, is het belangrijk om het lichaam goed in de gaten te houden op het ontstaan van doorligplekken. Maar welke delen van je lichaam zijn nu eigenlijk kwetsbaar voor doorligplekken? Meer over dit onderwerp, lees je in dit artikel. Zo lees je in dit artikel welke delen van het lichaam worden gezien als risicoplaatsen voor decubitus door fysiotherapeuten bij een specifieke houding, zodat je precies weet welke delen van je lichaam je in de gaten moet houden.

Algemene risicoplaatsen voor decubitus

Over het algemeen ontstaat decubitus sneller op plaatsen waar het bot dicht onder de huid ligt en op plaatsen waar het lichaamsgewicht voor een groot deel op rust. Welke houding je ook aanneemt: fysiotherapeuten adviseren altijd om deze algemene risicoplaatsen goed in de gaten te houden. Welke plaatsen je in de gaten moet houden bij een specifieke houding, lees je in onderstaande alinea over de risicoplaatsen per houding.

Risicoplaatsen per houding

Als je op je rug ligt, heb je kans om decubitus te ontwikkelen op de stuit, in de hielen, op de ellenbogen, op de schouderbladen en op het achterhoofd. Lig je op je zij, dan is de huid van de heupen, de enkels, de knieën, de schouders, de oogkas en het oor kwetsbaar. Lig je op de buik, dan gelden er weer andere risicoplaatsen. In dit geval is namelijk de huid van de bekken, de knieën, de tenen en de borsten (bij vrouwen) kwetsbaar voor doorligplekken.

Als je zit, heb je weer andere risicoplaatsen voor het ontstaan van doorligplekken. Zo heb je in dit geval meer kans om decubitus te ontwikkelen op de huid van de zitknobbels, de schouderbladen, de ellebogen en de hak van de voet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *